Veniu a viure al mas.



Mira que m'agrada poc parlar del què fan o deixen de fer els altres. Però no he pogut evitar cert esborronament a la pell quan aquests dies he llegit el projecte polític que vol impulsar CiU com a revulsiu per aconseguir tornar a governar. Extranyament o no, Unió Democràtica ja ha alçat la veu contra aquest projecte de la "casa comuna del catalanisme", és a dir, el mas pairal polític, i extranyament , o no, estic molt d'acord amb Unió en aquest cas.


Perquè crec que és un error i fins i tot, perillós? doncs per dues raons bàsiques:


- Voler aglutinar tot el catalanisme vol dir voler convertir-se en partit únic del catalanisme. Quan es nega que els altres siguin catalanistes, s'està negant una cosa més important: que el catalanisme pot ser, i és, un moviment més àmpli que un partit polític o una federació de partits. Es converteix al catalanisme en un projecte de partit i no de país. Ara, què passarà si s'aconsegueix, CiU aglutina tot el catalanisme a la seva banda, i arriba el moment de l'alternativa democràtica d'aquí a vint, trenta o quaranta anys? Doncs que davant no hi tindrà un altre catalanisme, sinó una cosa igualment legítima que haurà fet créixer: l'espanyolisme anticatalanista. És això el què vol CiU per tornar al poder? Fer dos blocs, catalanistes contra espanyolistes?


- L'opció de convertir-se en un front nacional està molt bé si aquest front té unes idees clares sobretot en referència a la sobirania nacional. Però la federació CiU vol agrupar, segons les seves pròpies paraules a sobiranistes, no independentistes, autonomistes, conservadors, liberals i socialdemòcrates. I tenir-los a tots contents. Això, simplement, és impossible. Per a què serveix el mas pairal del catalanisme on l'única idea comú és la de governar ? Us sona? És el què està criticant ara mateix CiU del govern d'Entesa, la no coincidència de plantejaments per la diversitat de programes. És a dir, si volen fer el mateix que ja passa ara, segons ells, al govern d'Entesa, no seria una mica el "quitate tu que me pongo yo" ? Canvi? Recanvi? Más de lo mismo?


En resum amics de CiU, no em vull imaginar un règim de partit únic, on qui no combregui amb aquest partit no és catalanista, i on l'alternativa sigui l'anticatalanisme. On la cultura del pacte no existeixi sinó només l'adhesió a un principis prou vagues per a que tothom estigui content. On no és faci política sinó que es faci el què digui el que mani de torn. Aquest projecte fa tuf de totalitarisme, i em nego a que el catalanisme, que hem aconseguit que sigui transversal, pugui ser acusat algun dia de ser un règim de partit i totalitari. Per molt mas que sigui.



1 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bé company. Jo no hauria explicat millor. Ningú pot pretendre l’exclusiva del catalanisme. Això seria el final del país.