Un viatge al nou any

2007, l'any del 300 aniversari de la derrota d'Almansa. El dia 5 de maig de 1707, després de la batalla almansenca, el cavaller d'Asfeld començava el setge de Xàtiva, defensada per uns 700 anglesos i portuguesos, uns 1.500 maulets locals ( costerins, riberencs, de la safor i la marina en la seva majoria ) i un reduït nombre de voluntaris catalans. La defensa va durar fins el 6 de juny, quan Josep Marco "el Penjadet" va decidir capitular per la situació desesperada en què es trobaven les tropes i la població que dirigia.

Els 18.000 habitants van haver d'abandonar la ciutat. N'hi va haver que van anar a parar a les viles properes de Canals i de Montesa i entre ells, alguns dels meus avantpassats directes. Entre els dies 13 i 15 de Juny i per ordre del rei Felip V la ciutat va ser arrassada pel foc. Aquest any ho commemorem, socarrats i no socarrats, per no oblidar els "costos" de la nacionalització espanyola del País Valencià.

L'any 2004 es va celebrar el 75è aniversari de la publicació de la primera vinyeta de Tintin, el 10 de gener de 1929. Aquest any 2007 es commemora el centenari del naixement del dibuxant que el va crear, Georges Remi, Hergé. Durant tot l'any se celebraran exposicions, diades i actes per recordar el dibuixant belga.

Tintín també va viatjar a Xàtiva. Va ser a la película "Tintin et les oranges Bleues". I gràcies a això, els meus avis van poder tornar a veure la vella ciutat socarrada des del seu exili francès. I conta el meu pare que va veure alguna llàgrima valenciana aquell dia de 1965 al cinema d'Épinal.
El 2007 també serà un viatge de tornada, a aquelles llàgrimes que recordaven derrotes i llocs que s'havien perdut. I un viatge d'anada a la ciutat d'Hergé. Un any prou interessant per celebrar els meus trenta anys, crec.

2 comentaris:

Narcís Sastre i Fulcarà ha dit...

Que us vagi molt bé a la ciutat de l'Hergé. Sembla que els que aquest any en fem trenta estem destinats a marxar del país una temporada...

Jordi Eduard ha dit...

Sembla que ja ho porta això la trentena,el cos et demana anar a passar fred! En tot cas, ens veiem abans de marxar!