It's Time

S'acosten eleccions claus a Europa, les presidencials franceses i les nacionals a Escòcia, Irlanda del Nord i Gales. En Xavier Solano al seu bloc ens manté informats des de dins del SNP i sobre les percepcions altament optimistes d'arribar al govern escocès per primera vegada. L'última enquesta, publicada avui al The Scotsman, confirma un cop més que els nacionalistes escocesos seran el partit més votat tan a la llista de circumspcripció com a la llista regional, arribant als 44 diputats enfront dels 41 del Labour. Això els permetria formar govern, però en coalició amb els liberaldemòcrates ja que ni el partit dels verds escocesos ni el Scottish Socialist Party traurien prous diputats com per garantir una majoria estable.

Què significa això? Que l'objectiu de la independència és realitzable, però complicat, ja que per aconseguir tirar endavant el referèndum, o que aquest sigui un punt de discussió a la formació de govern, s'ha d'aconseguir convèncer als liberals de la bondat del projecte independentista. I sembla que els escocesos votaran més contra el Labour que a favor de la independència, ja que la mateixa enquesta del The Scotsman constata una pèrdua del 10% en suport a la independència, que ara mateix es troba en un 46% a favor i un 44% en contra -suposadament amb un 10% d'indecisos o que no es pronuncien-.

Ens trobem doncs en un cas semblant al català o al quebequès, amb un partit clarament independentista però que es veurà abocat a pactar amb no independentistes per accedir al govern, demostrar que ho poden fer bé, i amb una mica de sort, atreure votants cap a la opció independentista. Una feina difícil, però que el SNP, com Esquerra i el PQ, han decidit impulsar sense defallir, estratègies variades, un mateix objectiu: el benestar de la nostra gent s'aconsegueix mitjançant la independència.

I mentrestant a França.....

François Bayrou, candidat occitanoparlant i desacomplexadament anticentralista en un pais jacobí fins la mèdula aconseguiria guanyar a la segona volta en cas d'enfrontar-se amb Sarkozy o amb Royal. Ho pronostica avui el Liberation i ja ho anunciava fa uns dies en Vicent Partal al mail obert de Vilaweb. Un tema a seguir.