Volver

Els criteris per triar les películes piratejades a l'Àsia són bastant clars: pelis que agradin als turistes americans i australians que poblen els mercats i malls de Bangkok, Kuala Lumpur i Singapur. Per tant normalment el què es pot trobar són blockbusters, o pelis taquilleres, i produccions independents de l'estil de les que es veuen ( i es premien) a Sundance. Els tourists ja hi estan molt familiaritzats i jo de pas, veig què es el què agrada als països anglosaxons.

El què es curiós es que de vegades també m'he trobat alguna película espanyola, francesa i més rarament italiana o alemanya. Europees en definitiva. I quan en trobes una d'aquestes, vol dir que han arribat als cinemes d'Estats Units, i que almenys, n'ha parlat algun crític d'alguna d'aquelles revistes de les quals a casa només en tenim notícies quan treuen un article hiperelogiós sobre l'Almodóvar, la Coixet, l'estupidesa dels nacionalismes ( com ens ho recorden llavors al País!) o la bellesa i cosmopolitisme de Barcelona, fent la referència obligada de l'Homage a Catalonia, i el fet que aviat serem independents ( llavors és a l'Avui o al Punt que ens ho recorden!).

He pogut comprar les pelis de la Coixet, que no sé si es poden considerar espanyoles o europees fins i tot ( els compradors americans, tan enraonadors ells, deien que eren pelis independents americanes, i que la directora era americana segur). He pogut comprar alguna peli alemanya ( Goodbye Lenin i el Hundimiento, genials les dues), i és clar, Almodóvar. Com que es veu que li han donat el premi a Cannes, o era favorit, doncs al cap de dos dies ja hi havia còpies a tot el sud-est asiàtic del seu Volver.

El què m'ha fet gràcia ha estat la vida del poble. les dones en camisola, o batí, tal com van als pobles de València per exemple, els carrers, les cares. Què en deuen pensar els americans que incauts ells, veuen aquesta peli? M'han entrat ganes de ser extranger i "volver" també. Tornar a veure Montesa. El castell, els carrers, la gent, els tarongers... I veure'ls amb ulls de foraster, descobrint-los per primera vegada. Seria divertit.

La peli, fluixeta, però sobre gustos colores que diuen.