Bangkok, la nit del cop d'estat.

Durant els dos últims anys he estat viatjant bastant sovint a Tailàndia, i més concretament a Bangkok per raons de feina. Ahir a la tarda, ja de matinada al sudest asiàtic, em va sorprendre la notícia del cop d'Estat protagonitzat per un sector de les forces armades. Sembla que les acusacions del primer ministre Thaksin Shinawatra per una vegada eren certes, i s'estava organitzant una trama en contra d'ell. Ja fa uns mesos que Thaksin denunciava que alguns membres de l'exèrcit conspiraven per matar-lo, però tots els analistes coincidien a opinar que no era més que una manera de victimitzar-se enfront de les masives protestes ciutadanes en contra seva.

Perquè Thaksin no és un demòcrata de la vella escola, sinó més aviat de l'escola berlusconiana. El senyor Shinawatra va començar la seva carrera com a policia a Bangkok, tot i que prové d'una zona rural del nord de Tailàndia, de família d'origen xinès. Després d'haver arribat a la cúpula policial es va retirar com a tinent general de la policia metropolitana de Bangkok però va continuar amb el què ja havia estat fent: negocis de molt diversa índole que eren un fracàs un darrere l'altre, cinemes, immobiliaries, tendes de roba, el normal per a un membre de un cos policial al Bangkok dels 80 i d'avui en dia. Però n'hi va haver un que li va anar bé, una negoci de lloguer de solucions informàtiques. Al mateix temps va aconseguir una mica de capital participant en el màrketing d'una pel·lícula d'èxit, i axí va començar la base de la seva fortuna: el grup de telefonia mòbil AIS, actualment el més gran operador de Tailàndia. Evidentment això no s'aconsegueix de la nit al dia sinó amb una bona xarxa d'amics influents i col·laboradors, que va seguir utilitzant quan va entrar en política i va fundar el seu propi partit: THAI RAK THAI, que significa "Els tailandesos s'estimen allò que és Tailandés", com es pot comprovar un cant al populisme més evident.

El berlusconi tailandès va obtenir unes victòries sonades a les eleccions de 2001, amb una majoria absoluta d'aquelles que de tan absolutes fan sospitar. Però a les del 2005, l'oposició democràtica es va plantar: s'havien detectat greus casos de frau electoral i l'elecció no es podia considerar, segons ells, democràtica. Durant setmanes l'anomenada Plataforma democràtica, formada bàsicament per estudiants i classes mitjanes de la capital, es van manifestar pels carrers de bangkok, en unes marxes que recordaven la revolució taronja a Ucraïna, però que aquí no van atreure massa atenció. Vaig assistir a una d'aquestes concentracions a Bangkok, i realment es respirava un ambient d'indignació popular contra el primer ministre Shinawatra.

L'exèrcit posa com a excusa aquest descontent popular per l'aixecament que ha protagonitzat. Haurem de veure si el cop d'estat és una "revolució dels clavells" per a fer fora el populista Thaksin, o un retorn al règim militar del 1991.


A la foto, un moment de descans prop de Khao san road, durant les protestes de Bangkok contra Thaksin Shinawatra el passat mes de març.