Feliç dia de Cap d'any!


Un dia especial, només així es pot definir el 22 de setembre. Estic gairebé temptat de començar a creure en les serendipies com les descriu el Gran Wyoming. El 22 de setembre és un dia especial pels republicans, el dia en què es va proclamar la primera República Francesa. El 20 de setembre de 1791, quan les notícies de la victòria de Valmy van arribar a París, una multitud va assaltar les Tulleries i va exigir l'abolició de la monarquia. El 21 de setembre, la primera sessió de la Convenció Nacional va decidir destituir els Borbons afirmant la sobirania de la nació. El dia següent es proclamava la República. És per això que el calendari republicà que es va implantar oficialment a França l'any començava el 22 de setembre, l'inici d'una nova era. Com era d'esperar una data d'aquestes característiques ha estat aprofitada a França per a recordar les virtuts de la república i exalçar la "grandeur" per exemple el 1981. Aquell dia sortia de la Gare de Lyon, a Paris en direcció precisament a Lyon el primer TGV, Train a Gran Vitesse. Només fa 25 anys.

Curiosament el dia 22 de setembre és també el dia mundial sense cotxes, i l'inici a casa nostra de la setmana de la mobilitat. Un dia mundial sense cotxes hauria lògicament d'estar acompanyat per un dia mundial del transport públic de qualitat, per tal que puguessim anar sense cotxes, és clar. Però llastimosament, al nostre país no és així. Fa tres dies que la xarxa ferroviaria de rodalies i el seu operador RENFE és un cúmul de retards, avaries, caos i desesperació. Això ja ho vaig viure fa un mes a l'Aeroport de Barcelona, i semba que no escarmentem. Les inversions promeses en infraestrucutres per a Catalunya s'escatimen, l'Ave ens arribarà amb un retard històric, i encara ens haurem de sentir dir que no passa res, que ja estem acostumats als retards. Un retard d'almenys 25 anys.

Per sort avui 22 de setembre també és Rosh Hashanah, el dia de Cap d'any jueu. Un dia que es dedica a la reflexió i que culmina el mes d'Elul, que en la tradició rabínica és el mes on els fidels han d'autoexaminar-se i fer balanç. Jo sóc nascut al mes d'Elul, i potser per això, tot i ser Lleó al horròscop zodiacal, tendeixo sempre més a la reflexió que a l'egocentrisme, ( tot i que déu n'hi do també!). D'aquí deu dies, si l'acte autoreflexiu ha donat fruits, estareu preparats per al Yom Kippur, que a més de ser el nom d'una de les guerres àrabo-israelianes, és el dia de la purificació jueva. Tant de bo a Catalunya puguessim disposar d'un mes per a reflexionar sense soroll mediàtic i sobretot, electoral.

Feliç dia de cap d'any a tots aquells que entreu a l'any 5767, o als que celebreu el primer dia de Veremari de l'any 214 de la república, dia de la revolució. Que la raó ens acompanyi en l'any que ha de venir. I sense retards.