Doble joc

M'ha semblat molt curiós el primer reportatge de la sèrie Doble Joc, al Tarasca del Canal 33, basada en les accions d'espies i infiltrats catalans. Curiosa, arriscada i interessant proposta que ha començat amb el descobriment de la figura d'en Josep Mª "Txema" Aloi, un infiltrat policial a Terra Lliure.

Alguns dels episodis que venen, i que em temo que hauré de veure desde la distància, em semblen també altament interessants, com és el cas dels dos membres del PSUC Julià Fuster i Francesc Ramos, que van patir el gulag estalinista a causa de la seva discrepància amb la línia política del PCE, una mica seguint l'estela d'en Comorera.

Trobo a faltar però, entre les figures d'en "Garbo" i el "Cisne" la d'un altre infiltrat famós, qui es va fer dir durants anys i anys Jacques Mornard, belga, i en realitat era en Ramón Mercader, català, més conegut com l'assassí de Lev Davidovitx Bronstein, àlies "Trosky". Com és que encara ens hem d'acontentar amb la visió diguem-ne "freudiana" del documental "Asaltar los cielos" (1996, José Luis López Linares i Javier Rioyo) i encara no tenim una visió desde Catalunya d'aquest català "universal"?

1 comentaris:

Joan Safont ha dit...

Abans de que marxis cap a la capital d'Europa, et deixo un meme.
Espero que tinguis temps!