El que entén Chacón que són les autonomies.



Aquesta setmana volia posar-me seriosament a analitzar la situació a Bèlgica i Flandes des d'aquesta petita posició de privilegi que tinc treballant cada dia a Brusel.les i amb un dels partits flamencs, SPIRIT. Per fer-ho necessitaria primer explicar què s'entén per federalisme, confederalisme i independència a la Unió Europea i a Bèlgica, i és clar, no és tasca fàcil perquè contrariament al què generalment es pensa hi ha molta confusió pràctica a l'hora d'identificar aquestes situacions, fins i tot entre el mateix món acadèmic.

I no cal anar tan lluny. A Espanya mateix, la ministra Chacón ha estudiat amb detall alguns sistemes federals ( el canadenc específicament) i sembla que és una federalista convençuda tal i com han recordat últimament Josep Sort ( premonitòriament en el moment en què va ser nomenada ministra el proppassat juny) i Vicent Partal. Ara, quin és el "federalisme" que ens proposa la ministra? Llegim les seves declaracions a l'Avui:

[ La ministra Carmen Chacón ] va subratllar que, al marge dels colors polítics, les administracions han de cooperar, i es va mostrar convençuda que les institucions autonòmiques completaran les ajudes del govern espanyol, ja que el problema de l'habitatge és diferent a cada territori.

La ministra es defensa de l'acusació d'envair competències autonòmiques, però què ens ofereix per negar-ho? Una mostra indisimulada de centralisme "federal": les autonomies hi són per "completar" l'estat central, que és qui decideix la distribució dels recursos. Cooperació i complementació no són paraules automàticament sinònimes en política. Aquesta sembla ser la visió federal del PSOE, cooperar complementant el que decideixi el govern central. L'autogovern és doncs un complement, ajudar a completar els serveis de l'Estat on aquest no pot arribar.

L'amic Narcís Sastre ho advertia en un post fa uns dies, "l'estat espanyol, en nom del progressisme social, envaeix competències autonòmiques". Li vaig respondre que més aviat semblava una maniobra electoralista que una estratègia neocentralista, però a la vista de les desafortunades declaracions de la ministra, potser hauria de matitzar l'opinió i afegir que tot i no semblar una estratègia centralista, si que reflexa el concepte de "federalisme" que té el PSOE ( em segueixo reafirmant en la opinió que no es tracta del mateix concepte que té actualment el PSC, tot i la posició de la ministra Chacón en la direcció del partit català).

Evidentment així no podem avançar i aprofundir en l'autogovern i Esquerra no hauria de col.laborar en donar ales a aquest concepte de "complementarietat" de les autonomies.

Precisament un dels problemes en les discussions per formar el nou govern belga és la diferent concepció del federalisme que tenen les dues regions concernides, els Flamencs i els Valons. Curiosament el concepte que en tenen els valons ( els francòfons per entendre'ns) és molt semblant a la visió del PSOE: el federalisme serveix per completar els poders de l'Estat. La visió flamenca, és com podreu suposar molt diferent. Però això requereix un post apart.