La casa gran del senyor Esteve.Avís, aquest post s'ha de llegir amb guants.


Ho entenc:

Mas considera necessari "posar al dia el projecte de país" i considera que aquesta és una missió que "li toca a Convergència, però també a Esquerra, a alguns dirigents del PSC i a sectors de la societat civil".


No ho entenc:

El diagnòstic d’Artur Mas és que quan el catalanisme “no té el lideratge del país, Catalunya perd perfil, confiança, qualitat i prestigi” i es passa a ser “un país del que no es pot presumir”.


Ho entenc:

Mas assegura fins i tot que, en aquest procés que reconeix que serà "d'anys", "no hi ha portes tancades" ni tan sols a generar un nou moviment polític sorgit dels actuals partits. "No és un projecte exclusivista de CDC ni de CiU, sinó que amb totes les aportacions es pot obrir la porta a ja es veurà què", ha assenyalat.


No ho entenc:

Hauria de ser un “projecte de vocació majoritària”, de gran abast on “no hi valen” projecte minoritaris.


Can Vetes-i-fils. Si vostè ho vol, nosaltres li venem. Avui no es fia, demà potser.

8 comentaris:

rA ha dit...

No entenc perque no entens el segon comentari. Que enten la cronica per catalanisme?

Jordi Eduard ha dit...

Exacte. En Mas ens parla d'una banda de la no exclusivitat del projecte catalanista, i seguidament diu que el catalanisme "c'est moi", en què quedem? La construcció menys sectària segons el meu parer hauria de ser: quan CiU no té el lideratge del país etc etc.

rA ha dit...

Re-llegint els comentaris "no entesos" no em queda clar que la teva interpretacio sigui la correcte. En el primer, assumeixes que catalanisme=CiU, pero aixo no ho diu el Mas.

Jordi Eduard ha dit...

Potser estic equivocat, però el fet que en Mas digui que quan el "catalanisme no té el lideratge" el país, perd perfil, confiança, qualitat, etc, està assumint que el catalanisme només el representa un govern de CiU no? Per això no entenc que immediatament abans declari que el catalanisme no és només representat per CiU sinó també per ERC i part del PSC. És una contradicció, crec, i no l'entenc.

Enric I. Canela ha dit...

El lideratge el té el Montilla. Això no és catalanisme. Jo si més no interpreto que el catalanisme, diem-ho així, no és la política que mana a la Generalitat. TV3 és un exemple.

rA ha dit...

Una interpretacio consistent (i benigna) es que creu que el govern no esta en mans ni de CiU, ni ERC, ni del sector catalanista del PSC. Cosa que crec totalment certa.

Mes preocupant es l'ultim comentari. Si projecte minoritari = ERC, aleshores aixo no te sentit. Pero em sembla que ERC no te res de minoritari. Potser parla de corrents dins de CiU o ERC, o de UDC, o dels fatxes aquells.

Jordi Eduard ha dit...

Aquest és efectivament el quid de la qüestió, representa Montilla el catalanisme? O més aviat, quin catalanisme representa Montilla? Efectivament, puc estar d'acord tan amb en Roc com amb l'Enric que el què representa en Montilla no és el catalanisme que representa en Mas, ni el d'ERC, ni tan sols el dels sectors obiolistes o Maragallistes ( si encara n'hi han) del PSC. Però una cosa és l'agitació política, on es pot dir que Montilla és l'agent de l'espanyolisme a Catalunya etc, i altra cosa és bastir un projcte intel.lectualment sòlid i de futur, no de curt termini, per renovar el projecte catalanista d'un partit. Llavors és un "pecat" ( si em permeteu) no ser el més acurat possible en l'anàlisi. Intentaré fer un post breu sobre el tema.

Merci als dos per la discussió!

Narcís Sastre i Fulcarà ha dit...

Identificar catalanisme amb CiU és un gran error estratègic. Encara que no sigui precisament un fan de l'actual govern, crec que el catalanisme encara continua ben present dins de la nostra Generalitat. Potser no amb la intensitat que faria falta, però és present.

Espero amb atenció la conferència d'Artur Mas prevista pel proper 20 de novembre (tela amb la data...) i el que se'n pot derivar. Llegiu el que diu l'Antoni Vives darrerament. Espero que aquesta sigui la direcció.