Mirada a Gernika



Durant tota aquesta pasada setmana, l'Aliança Lliure Europea ha celebrat una serie d'actes amb la pau com a tema central. L'Assemblea General de l'ALE ha estat dedicada aquest any a donar suport a les iniciatives per la pau i el diàleg que el nostre partit membre Eusko Alkartasuna està impulsant a EuskalHerria, i a commemorar el 70è aniversari del bombardeig de Gernika per part de l'aviació nazi.

Dos temes sens dubte que estan profundament lligats al subconscient basc. La destrucció de la guerra civil, l'odi que hi va germinar, la repressió brutal del règim franquista, els estats d'excepció als 70 van ser un caldo de cultiu perfecte per la violència d'ETA, com tots sabem. Ni ahir ni avui però, aquesta violència estava justificada, però no ens podem abstraure de les condicions socio-polítiques que la van veure néixer i l'han perpetuada. Ho vam poder comprovar, un cop més, a la taula rodona que vam tenir el gust d'organitzar, amb la presència d'un destacat membre del SDLP irlandès, el seu actual president Sean Farren, i amb la veu del pare Gaston Pietri, un home molt vinculat a la cerca d'una solució pacífica al conflicte larvat a la illa de Còrsega. Conflictes diferents, veus molt dispars, solucions absolutament distintes, però un mateix pòsit: la solució sempre, sempre, passa pel diàleg de les dues parts.

Avui el món de l'esquerra abertzale partidària de la violència ja no és el mateix del dels anys 70. Les propostes que han anat posant damunt la taula, comencen a ser perfectament raonables ( la última, la constitució d'una comunitat autònoma dins l'estat espanyol que inclogui el País Basc i Navarra i la garantia del dret a l'autodeterminació). Hi ha ganes reals de que acabi la violència. El què passa es que, ahir com avui, el poder real el tenen els qui tenen les armes, tan en un costat com en l'altre. Esperem que la memòria de la destrucció ajudi a fer-nos donar compte que la generositat política sempre ajuda a la pau, i en canvi la gasiveria, només agradarà als violents.

Podeu llegir aquí la declaració conjunta de la ALE i Eusko Alkartasuna en referència a la commemoració del bombardeig de Gernika i el procés de pau al País Basc.



A la foto, el primer Lehendakari del govern basc restaurat i antic membre del Parlament Europeu, Carlos Garaikoetxea, el director de l'ALE el flamenc Günther Dauwen, i un servidor davant del roure de Gernika, durant l'acte de lectura del manifest.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hualaaa cunyat! :$
Sembles un polític de veritat...


Petons,

Núria (altrament dit Nuketa, però com que estic en un blog político-professional, val més dir-me Núria)

Jordi Eduard ha dit...

Ai cunyada, tu anomenat com vullguis, les nuketes son el futur. Bon viatge a Benicassim!!